Srušeni snovi djece Gaze: Hoće li mi ponovo narasti ruka?

Djeca i majke djece koja su u izraelskim napadima na Gazu izgubila neke dijelove tijela, ruke, noge, prste, pričaju o svijetu koji je uništio dječije snove.

Među hiljadama ljudi koji su u izraelskim napadima izgubili neke dijelove tijela nalazi se i petogodišnja Hanan el-Hadidi koja je zboggelera izgubila ruku, piše Anadolu Agency.

Majka male Hanan, Merve Hadidi postavlja pitanje: “Koja je krivica moje djevojčice i desetina djece koja su povrijeđena u napadima?”

Kaže da su djeci u Gazi srušeni snovi.

Prema njenim riječima, djeca Gaze su imala male, jednostavne snove, a to je da se igraju s ostalom djecom, jedu slatkiše…

Govoreći o najtežem trenutku o njenom životu, Merve kaže da je bio kada ju je njena djevojčica Hanan upitala: “Majko, kada narastem hoće li mi narasti ruka? Hoću li imati novu ruku?”

Dječak Raid Gannam je usljed izraelskih napada doživio opekotine drugog stepena na licu. Njegovi snovi su srušeni i stidi se da se pokaže svojim prijateljima.

“Kako ću ići u školu sa ovim strašnim licem?”, pita mali Raid.

Ahmedu Aleyyanu (24) je usljed ranjavanja amputirana noga.

Ahmedova majka Emel kaže da je sin u velikoj tuzi otkako je saznao da je izgubio nogu.

Kako kaže, Ahmed ne jede, ne priča i odbija se vratiti normalnom životu.

“Šta će sada raditi? Znam da će pitati kako da se sada vrati normalnom životu”, priča majka Emel.

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi Esref el-Kudra pojašnjava da je 35 posto osoba povrijeđenih u izraelskim napadima na Gazu ostalo bez čula vida ili sluha te bez noge ili ruke.

Među smrtno stradalima u izraelskim napadima veliki broj su djeca i žene.

Podsjećamo, izraelski napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena “Zaštitna linija”. Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a 17. jula Izrael je počeo kopneni napad. Do sada su u tim napadima ubijene najmanje 1.746, a ranjeno više od 9.000 osoba.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.