Šta kupovati u supermarketu, a šta izbjegavati: Grah iz konzerve pun aditiva, tuna sadrži živu

Prosječni supermarket ima više od 40 hiljada artikala u ponudi.  U njemu  možete naći dobrih i loših stvari. Kako ne biste imali straha prilikom kupovine, donosimo listu namirnica koje možete kupovati, a koje biste opet trebali izbjegavati.

1. Kupovati

Maslinovo ulje – bogato mononezasićenim mastima, maslinovo ulje je prijatelj za zdravlje srca bez obzira kojeg je brenda i iz koje zemlje dolazi. Za najbogatiji okus odaberite ekstradjevičansko maslinovo ulje, a za nutricionističku vrijednost svježije je bolje. Čuvajte ulje na hladnom i mračnom mjestu. Nemojte misliti da morate kupiti najskuplje kako biste dobili i najbolje. To važi i za mnoge druge namirnice.

Tjestenina – iako postoje neke razlike među brendovima tjestenina, većina tradicionalnih tjestenina proizvodi se na temelju istog recepta.

2. Izbjegavati

Jabuke – ovo voće zauzima prvo mjesto na tzv. “Dirty Dozen” listi (nazvana po filmu “Dvanaesterica žigosnih”), koju provodi Environmental Working Group (EWG).  Jabuke imaju najviše pesticida u usporedbi s drugim voćem i nekim drugim testiranim proizvodima.

Grah iz konzerve – nije svaki jednako proizveden. Običan konzervirani grah može sadržavati jedan ili više aditiva, a problematična može biti i sama konzerva jer mnoge sadrže hemikaliju koja se zove bisfenol A (BPA) i poznata je kao endokrini disruptor. Najlakši način za izbjegavanje aditiva jeste organski grah.

Tuna iz konzerve – u svakoj ćete konzerviranoj tuni dobiti omega-3 masne kiseline i kvalitetne proteine. Međutim,  možete dobiti i velike količine žive. Taj zagađivač  vremenom se nakuplja u krvožilnom sistemu te je posebno opasan za nerođenu djecu.

(Faktor.ba)

177