STVARI KOJE NISTE ZNALI: CRNI LUK, ‘LIJEK ZA SEDAM BOLESTI’

Osim što poboljšava ukus različitim jelima, crni luk je kroz vijekove potvrdio i brojna ljekovita svojstva.

Stari Sloveni su ga nazvali “lijek za sedam bolesti”, a u savremenoj fitoterapiji ističe se 15 ljekovitih svojstava, koja se primjenjuju za dvostruko veći broj bolesti.

Sadrži malo kalorija i oko 150 korisnih sastojaka, a karakterističan miris mu daju eterična ulja i organske kiseline, limunska i jabučna. Sadrži i veliku količinu provitamina A, vitamin C i vitamine grupe B, kao i minerale kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. U značajnijim količinama prisutni su jod, fosfor i sumpor, a zbog biljnog hormona glukokinina, koji deluje slično insulinu, preporučuje se dijabetičarima jer snižava šećer.

ZDRAVSTVENI BENEFITI

Poboljšava rad srca jer pojačava protok krvi kroz krvne sudove, povećavajući uz to i dobar (HDL) holesterol. Takođe, snižava povišen krvni pritisak, pomaže i u regeneraciji krvnih ćelija, pa se koristi kod blažih oblika anemije. Djeluje na disajne organe kao sekretolitik i ekspetorans, olakšava disanje jer otvara alveole. Zato je poznat kao narodni lijek protiv prehlade, bilo kao sirup ili obloga.

Crni luk pobošljava rad glatke muskulature crijeva i materice, dobar je i diuretik jer smanjuje otoke, naročito kod nakupljanja tečnosti u trbuhu. Sumpor u njemu, koji nas tjera da plačemo dok ga sjeckamo, deluje protiv upala.

Kod ateroskleroze, zakrčenja krvnih sudova, pomaže sok od crnog luka i meda. Svježi sok od luka je dobar i za ispiranje upaljene sluzokože usne duplje i nosa, kao i za inhalaciju sinusa.

POSTOJE LI NEŽELJENA DEJSTVA CRNOG LUKA?

Konzumiranje svježeg crnog luka može da pojača napad kiseline u želucu (gorušice). Opisana je i alergija na crni luk, a osobe koje piju antikoagulantne lijekove (lijekove za razrjeđivanje krvi) moraju biti oprezne jer konzumiranje veće količine zelenih listova luka može da pojača njihovo dejstvo, odnosno dovede do pojave neželjenih reakcija – krvarenja.

KAKO JE NAJZDRAVIJE KONZUMIRATI CRNI LUK?

Najzdravije je konzumirati svježi crni luk. Treba voditi računa da se skine samo gornja kora i da se prvi slojevi oljuštenog luka ne skidaju jer se najveći dio zdravih supstanci (pomenutih vitamina i antioksidanata) nalazi upravo u tom dijelu biljke. Naravno, možete ga konzumirati i kuvanog i prženog, ali je tada količina zdravih supstanci manja jer visoka temperatura uništava najveći broj njih, a posebno vitamin C.

Izvor:hayat.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close