SVE VIŠE ISTRAŽIVANJA POTVRĐUJU DA JE KURKUMA, OSIM ŠTO JE UKUSNA, LIJEK PROTIV STARENJA

Kurkuma stječe sve veću popularnost u svjetskoj kuhinji. Osim što se koristi kao bojilo i začin, ima i zavidna medicinska svojstva.

Ako ste ikad jeli curry, primjetili ste da je narančasto žučkaste boje. Taj mu pigment daje jedna od sastavnih biljaka – kurkuma. Kurkuma je srodna đumbiru, i također se uzgaja zbog svog korijena (rizoma) koji se sjecka ili suši pa drobi.

Kurkuma stječe sve veću popularnost u svjetskoj kuhinji. Osim što se koristi kao bojilo i začin, ima i zavidna medicinska svojstva. Kemijski spoj koji je zaslužan za njen pigment i ljekovitost zove se kurkumin.

Karakteristična je okusa: ljutkastog i blago gorkog i koristi se u Azijskoj kuhinji stoljećima, a osim toga su njom bojali odjeću, zastore i hranu. Danas se također koristi kao začin ili bojilo mnogih jela i prehrambenih proizvoda; kurkumin je potpuno sigurno i organsko bojilo hrane, oznake E100. Koristi se čak i za bojanje veganskih slastica, primjerice, krema koje su inače žute boje zbog jaja. Dovoljna je minimalna količina, koja ne mijenja okus.

Svojom aromom oplemenjuje juhe, umake, salate, kuhano povrće, a možete je čak kuhati i piti kao čaj.

U posljednje vrijeme su puno govori o ljekovitom i terapeutskom potencijalu kurkume. Iako su istraživanja još pri začetku, i nije dovoljno testiranja provedeno na ljudima, neka su otkrića i činjenice jako zanimljive; prije svega ta da ljudi u južnoj Aziji rjeđe i kasnije obolijevaju od Alzheimerove bolesti.

Pogledajmo koje sve medicinske potencijale nosi kurkuma:

Medicinska svojstva biljke

U Aziji se kurkuma tisućama godina koristi kao lijek, pogotovo u Indiji, gdje je bila bitan sastojak takozvane siddha medicine; koristila se za tretiranje kožnih, želučanih i dišnih problema, i za razne bolove, rane, uganuća i probleme s jetrom. Svježe iscjeđenu kurkumu su pili za vodene kozice, razne alergije, svrbeže i gljivice.

Iako moderna medicina nije potrvrdila njenu učinkovitost protiv svih gore navedenih stanja, nedavna istraživanja na miševima i manjim ljudskim uzorcima su pokazala ogroman potencijal kurkume u liječenju određenih bolesti.

Kurkuma je biljka bogata željezom, vlaknima, vitaminom B6, manganom i kalijem. Njezin najpoznatiji ljekoviti sastojak je kemijski spoj kurkumin, koji je među ostalom i zaslužan za narančasto-žuti pigment. Kurkumin ima vrhunska protuupalna svojstva i jak je antioksidans. Budući da čini samo 3 posto ukupne mase korjena kurkume, često se ekstrahira.

Protuupalna i antioksidativna svojstva su potencijalno korisna u prevenciji mnogih bolesti. Istraživači se nadaju da će dokazati preventivan učinak kurkumina na bolesti kao što su artritis, Alzheimerova bolest, rak, srčane tegobe, bolesti jetre, kožne bolesti, depresija i rak.

Kliničke studije su dokazale da, kao antioksidans, kurkumin neutralizira slobodne radikale (molekule koje putuju tijelom i štete zdravim stanicama i membranama). Kod artritisa primjerice, slobodni radikali uzrokuju upalu zglobova. Kurkuma pomaže pacijentima oboljelih od ove bolesti. Nedavna studija provedena među ljudima s reumatičnim artritisom, dokazala je da kurkumin ublažuje jutarnju ukočenost, produljuje vrijeme koje mogu provesti u šetnji, te umanjuje oticanje zglobova.

Slobodni radikali uništavaju staničnu DNA i pritom mogu potaknuti nastanak karcinoma. Antioksidativna svojstva kurkumina su se tu pokazala potencijalno korisnima; pogotovo u tretiranju raka debelog crijeva, dojke, prostate i pluća. Miševi koji su tretirani kombinacijom lijeka protiv raka (Taxol) i kurkumina, imali su daleko jmanju šansu širenja (metastaze) raka dojke, u kontroliranim uvjetima. Nedavna su istraživanja pokazala kako kurkumin umanjuje vjerojatnost razvijanja leukemije kod djece. Kad se konzumira s paprom, kurkumin se brže i lakše asorbira.

Srčane su bolesti najveće ubojice današnjice. Kurkumin poboljšava funkicu endoteliuma – ruba krvnih žila. Jedna studija je pokazala da je kurkumin jednako učinkovit kao vježbanje u reguliranju krvnog pritisku, a druga da je učinkovit kao lijek Atorvastatin. Studija provedena na 121 pacijentu koji su podvrgnuti operaciji premošćivanje koronarne arterije. Jedni su dobivali 4 grama placeba, a drugi kurkumina, nekoliko dana prije i poslije operacije. Grupa koja je uzimala kurkumin imale je 65% manji rizik od srčanog udara u bolnici.

Za Alzheimerovu bolest na žalost još nema lijeka, ali savjetuje se uzimanje protuupalnih i antioksidativnih tvari. Almioidni plakovi su proteinske nakupine koji su glavni uzrok te teške bolesti. Studije su pokazale da kurkumin uklanja plakove. Ne čudi nas stoga ni činjenica da ljudi u Indiji rijeđe i kasnije u životu oboljevaju od Alzheimerove bolesti.

Postoje također i prelimilarne laboratorijske studije koje pokazuju da kurkumin može zaustaviti bolesti utrobe: Chronovu bolest i ulcerativni kolitis.

Kurkumin se pokazao obečavajućim pri lječenju depresije. U konroliranoj grupi od 60 ljudi, pacijenti su bili svrstani u 3 grupe. Jedna je uzimala prozak (lijek za depresiju), jedna gram kurkumina, a treća kombinaciju prozaka i kurkumina. Nakon 6 tjedana, kurkumin je imao sličan uspjeh kao prozak. Grupa koja je kombinirala ta 2 lijeka imala je najbolje rezultate. Depresija umanjuje razinu moždanog neurotrofnog čimbenika (tj. hormona koji potiče rast mozga) i sužava hipokampus, dio mozga zadužen za učenje i pamćenje. Kurkumin podiže razinu tih hormona. Osim toga postoje i određeni dokazi koji dokazuju da kurkumin potiče lučenje serotonina i dopamina.

Sva ova svojstva čine ga korisnim i lijekom protiv starenja, gdje stječe sve veću popularnost. Najbolje od svega je to što se njime nemoguće predozirati, iako treba biti umjeren jer prevelike doze mogu uzrokovati povraćanje, mučnine i proljeve. Ako koristite antikoagulante i antiplatetelete, svakako se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom prije upotrebe.

(Marko Ćustić, fresh.hr/Hayat/FOTO: ilustracija)

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close