Tako to radi zajednica muslimana – Podrška Fonda Bejtu-l-mal javnim ustanovama i institucijama

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini posredstvom muftijstva, medžlisa i džemata konstantno detektira i odgovara na potrebe različitih ustanova i organizacija, posebno kada se radi o onima koji isključivo, ili u okviru svoga rada, brinu o socijalno ugroženim kategorijama društva. O značaju pomoći izdvojene iz Fonda Bejtu-lmal i adresirane takvim ustanovama i organizacijama govore riječi njihovih predstavnika i rukovodstava.

Akciju organiziranog prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode Ured za zekat IZ u Bosni i Hercegovini proveo je od 5. do 19. oktobra 2020. godine. Prikupljeno je 206.034 kilograma različitih prehrambenih artikala, što je ujedno i uvećanje u odnosu na prethodnu godinu za 88.875 kilograma.

Institucionalno u službi dobra

Prikupljeni proizvodi primarno su usmjereni na adrese odgojno-obrazovnih ustanova pod okriljem Islamske zajednice u BiH, a potom i drugim ustanovama i organizacijama koje pomažu i vode brigu o socijalno ugroženim kategorijama društva kao što su narodne kuhinje, bolnice, domovi za djecu bez roditeljskog staranja i domovi za starija i iznemogla lica. Navedimo samo neke: Javna kuhinja “Imaret” u Bihaću, Narodna kuhinja “Imaret” u Tuzli, Merthametova narodna kuhinja u Brezi, Narodna kuhinja “Hasna” u Janji, Gradska narodna kuhinja u Zenici, Narodna kuhinja u Doboju, JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, Dječiji dom MFS – EMMAUS Centar Potočari, Dom za stara i iznemogla lica Goražde, CROPS – Lukavac, kantonalne bolnice u Travniku i Goraždu, Bolnica za plućne bolesti u Travniku, Univezitetska bolnica u Foči, i dr.

Mnoge od navedenih i slične ustanove i organizacije u svome radu se u velikoj mjeri oslanjaju na donacije pojedinaca i organizacija. Osim što na taj način održavaju rad i pružaju usluge, često takve donacije doprinose poboljšanju uslova i kvalitetnijoj usluzi koju pružaju korisnicima.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini posredstvom svojih organizacionih jedinica – muftijstva, medžlisa i džemata – konstantno detektira i odgovara na potrebe različitih ustanova i organizacija, posebno kada se radi o onima koji isključivo, ili u okviru svoga rada, brinu o socijalno ugroženim kategorijama društva. O tome koliko je ovakva vrsta pomoći značajna u radu ustanova i organizacija na čiju adresu je Fond Bejtu-lmal usmjerio dio proizvoda, te olakšava li i dodatno poboljšava uslove u kojima djeluju najbolje govore riječi njihovih predstavnika i rukovodstava.

Islamska zajednica u BiH – Primjer društvene odgovornosti

Direktorica RO “Merhameta” Tuzla, Mensura Husanović, podsjeća da oni upravljaju najevećom Narodnom kuhinjom u BiH gdje se pripremaju obroci za 2400 korisnika i distribuiraju se na području četiri općine Tuzlanskog kantona. Hranu dostavljaju i na kućnu adresu određenom broju starijih, nemoćnih i bolesnih.

slika.jpg - Tako to radi zajednica muslimana - Podrška Fonda Bejtu-l-mal javnim ustanovama i institucijama
Mensura Husanović, Elmedin Škrebo i Amir Muharemović

– Narodna kuhinja “Imaret” se najvećim dijelom održava donacijama institucija, firmi, drugih organizacija i humanih pojedinaca – kaže direktorica Husanović uz isticanje značaja primljenih poljoprivrednih proizvoda: “Svakako da je svaka vrsta pomoći značajna i dragocjena za naš rad, tako je i ova, kojom smo pokrili naše potrebe za tim proizvodima za nekoliko dana, puno pomogla jer smo osigurali dobar kvalitet naših obroka, te primljene proizvode nismo morali nabavljati na tržištu i time smo posredno napravili uštede u novcu”.

Osim toga, naglašava značaj ovakve vrste pomoći u vremenu pandemije.

Slična priča sa održavanjem prati i Javne kuhinje “Imaret” u Bihaću i Cazinu koje djeluju više od 14 godina i funkcionišu zahvaljujući, prije svega dobročiniteljima, firmama koje slijede principe društvene odgovornosti prema slabim i nemoćnim, kako ističu iz Regionalnog odbora.

– Veoma značajnu pomoć uvijek smo imali od Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iz različitih fondova, a pomoć prema našim potrebama na terenu je dodijeljivana kao financijska ili materijalna podrška. Jako lijep primjer je i podrška Merhametu u ishrani migranata na području kampa Lipa, te podrška našim kuhinjama u vrijeme COVID pandemije – kažu iz Merhameta Bihać o kontinuitetu pomaganja, ne izostavljajući skorašnje primjere pomoći IZ u BiH.

U službi zdravlja

Mevludin Joldić, direktor Javne ustanove Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Lukavcu važnim elementom u radu ističe da su u Centru konstantno smješteni korisnici koji imaju problem sa bolešću ovisnosti.

– Kontinuiran boravak zahtijeva sve potrebe tih ljudi, a jedna od njih je i redovna ishrana. Pomoć koju imamo od Fonda Bejtu-l-mal IZ u Bosni i Hercegovini je veoma vrijedna i značajna. Vrijedan je pažnje i višestruk je u radu ove ustanove, proizvodi su domaći, pogodni za primjenu u našoj kuhinji, zdravi i svježi, naročito kad imamo na umu da je zdravlje naših korisnika narušeno i potreba je između ostaloga i za zdravom hranom – kaže on.

U ime ove ustanove direktor Joldić iskazuje zahvalnost Uredu za zekat i Islamskoj zajednici u BiH za brigu i druge vrste pomoći u radu JU CROPS.

Dio prikupljenih proizvoda je raspodijeljen na adrese nekoliko bolnica u državi.

– JZU Kantonalna bolnica Goražde se susreće sa problemom nedostatka finansijskih sredstava, a to se posebno osjetilo za vrijeme pandemije COVID-19 – kaže nam prim dr. Nermina Kamenica. Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz Fonda Bejtu-l-mala poboljšali su kvalitet pruženih usluga u bolnici – ističe ona.

Dodaje kako su proizvodi korišteni u pripemanju obroka za ležeće pacijente JZU Kantonalne bolnice Goražde, kako na COVID odjelu tako i ležeće pacijente sa drugih odjela JZU Kantonalna bolnice Goražde. Nadaju se uspješnoj saradnji sa IZ u BiH i u budućnosti.

Među zdravstvenim ustanovama koje je Fond Bejtu-l-mal prepoznao i usmjerio pomoć je i JZU Univerzitetska bolnica Foča. Iz Uprave bolnice ističu značaj ove donacije, posebno u uslovima pandemije zbog velikog broja pacijenata oboljelih od COVID-a.

Kontinuirana pomoć Islamske zajednice u BiH

Razgovarali smo i sa Elmedinom Škrebom, pomoćnikom direktora Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, koji brinu o nekoliko ustanova na čije adrese je Fond Bejtu-l-mal proslijedio poljoprivredne proizvode.

– Da bi razumjeli koliki je značaj ovakve pomoći bitno je prije toga pomenuti da mi kroz naše stalne projekte prihvatnog centra Duje u Doboj Istoku, Narodne kuhinje u Doboju, Internatskog smještaja za djecu u Potočarima i kroz projekat “Jedan obrok dnevno” pripremamo i više od tri hiljade obroka dnevno tokom cijele godine. To su ogromni troškovi i potrebe koje mi osiguravamo na razne načine preko donatora, projekata i slično. Jedan od naših stalnih donatora je i Islamska zajednica i skoro sve njene strukture, a u ovom segmentu zekata na poljoprivredne proizvode naročito medžlisi. Mnogo je takvih medžlisa, i svi oni su nam velika potpora, ali posebno smo sretni kada takav vid pomoći dobijemo od naših povratničkih medžlisa. Allah najbolje zna, ali mišljenja smo da je poseban bereket u onome što oni izdvoje iz svojih dobara – pojašnjava Škrebo potrebe EMMAUS-a i kontinuiranu pomoć Islamske zajednice u BiH i svih njenih organa.

Segment saradnje vidi načinom uspjeha.

– Poznato je da mi mnogo radimo u povratničkim zajednicama a tome svjedoče i naši uredi u Zvorniku, Srebrenici, Kuhinja u Doboju, i drugi. U posljednjih pet godina smo mnogo pomogli i izgradnju vjerske infrastrukture naročito u manjim povratničkim džematima. A pouzdano znamo da ti naši ljudi ne žele nikome ostati dužni, i vraćaju nam na ovaj način za ono što mi činimo u njihovim zajednicama. Uzajamno pomaganje i saradnja sa drugima je ključ uspjeha i u najboljem interesu svih naših korisnika – navodi on.

Potrebe djece Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli zadovoljavaju se zahvaljujući dobročiniteljima, donatorima različitih sredstava, pojašnjava nam Amir Muharemović, pomoćnik direktora. O pomoći Islamske zajednice i konkretno ovoj vrsti pomoći iz Fonda Bejtu-l-mal Muharemović kaže kako je ovaj vid saradnje sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini od izuzetnog značaja za rad Doma.

– Upravo donacija poljoprivrednih proizvoda je nešto što je uvijek dobrodošlo i mi u našem Domu i preferiramo prijem robe i proizvoda u odnosu na donacije u novcu. Iako i novac koji bude primljen u toku godine na kraju godine rasporedimo na štedne račune naših korisnika – dodala je ona.

Ka ispunjenju svrhe davanja i raspodjele zekata

Raspodjela proizvoda prikupljenih u posljednjoj akciji prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode potvrdila je ozbiljno i široko razumijevanje misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Time se potvrđuje i ukazuje na ulogu i značaj ne samo religijske institucije zekata, već institucionalno organiziranog prikupljanja zekata, čemu u ovom slučaju doprinosi aktivan rad Fonda Bejtu-l-mal IZ u BiH.

Ured za zekat Rijaseta IZ u BiH intenzivno radi na promicanju svijesti o davanju zekata, kao i institucionalnom načinu prikupljanja zekata te, naposljetku, transparentnom izvještavanju o raspodjeli zekata. Osim putem medija IZ u BiH, web stranica www.zekat.ba sadrži osnovne informacije o zekatu, frekventna pitanja i odgovore o davanju zekata, vijesti o raspodjeli, itd.

Obim akcije prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode, i prema rezultatima, uspješna realizacija i raspodjela svjedoče aktivnom nastojanju IZ u BiH posredstvom Fonda Bejtu-l-mal da omogući ispravnu primjenu propisa o zekatu. Shodno tekstu izvora dini-islama i vremensko-prostornom okviru, utvrđuje se društvena dobrobit postojanja i primjene ovog četvrtog stuba islama.

Ujedno, i u okviru institucionalno organiziranog prikupljanja zekata, naglašava se da materijalnu uvijek prati duhovna dimenzija izdvajanja od viška imetka – zekat jeste čišćenje i srca i imetka. Riječi predstavnika i rukovodstva ustanova kojima je Fond Bejtu-l-mal usmjerio dio proizvoda, riječi su onih u bliskom kontaktu sa ljudima u potrebi, i idu u prilog višedimenzionalnim ciljevima zekata.

Izvor: akos.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close