Telbina – jelo koje otklanja tugu

Oživljavanje sunneta / Poslanikova sallallahu alejhi ve sellem medicina / Telbina

Prenosi se od Aiše radiallahu anha da je rekla: " Jedite to (telbinu), ja sam cula Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: 'Telbina smiruje srce bolesnika i ublažava žalost.' " (Sahihu-l Bukhari , 4/5417)

Moderni naucnici se istraživanjem došli do podataka da je ova hrana veoma pogodna i ucinkovita protiv živcanih problema, depresije, stomacnih tegoba (za cišcenje), itd.

Sastojci (za jednu osobu) : – 250 ml vode – 2-3 kašike integralnog jecmenog brašna – Po želji : – 250 ml mlijeka – 1 kašika meda Priprema : Voda se stavi da prokuha, kada prokuha doda se brašno (2 kašike ko želi rijetko, 3 ko želi gušce), i miješa se. Zatim ko želi u tu smjesu doda mlijeko i po želji još brašna ( zavisno želi li gušce ili rjede). Kada se skine sa vatre i malo ohladi doda se med.  – ovo je odprilike recepet, ON SE SVAKAKO MOZE PREPRAVLJATI.

Telbina

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio o obroku koji uklanja tugu i olakšava brigu.

 

Rekao je, sallallahu alejhi ve sellem: "Telbina je sredstvo za osvježenje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio žalosti." (muttefekun alejhi)

TELBINA: Supa koja se pravi od brašna ili mekinja, sa medom i mlijekom.

OSVJEŽENJE BOLESNOM SRCU: Znaći da djeluje okrepljujuće na srce, uklanja iz njega osjećaj tuge te mu ponovo vraća životnu energiju i entuzijazam…….

LJEKOVITOST JEČMA

– Obiluje nezasićenim masnim kiselinama tj. 35 % njih koje smanjuju holesterol u krvi što nije slučaj ni sa jednom drugom žitaricom.

– Odlikuje se visokim sadržajem fosfora, magnezija, kalcija, kalija, cinka, željeza, fluora.

– Sadrži selen i bakar koji su važni sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala a selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

– Bogato je vitaminima E, u manjim količinama A i D.

– Bogat vitaminima B kompleksa a posebno se ističu vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina te vitamin B12 koji je inače rijedak u žitaricama.

– Zbog značajnog udjela vlakana snizuje povišenu razinu holesterola i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.

www.dzemat-sabah.com

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close