TIKVICE: LJEKOVITA SVOJSTVA ZA VISOK PRITISAK HOLESTEROL PROSTATU I IMUNITET!

Tikvice su iz porodice bundeva (Cucurbitaceae). To je zeljasta, jednogodišnja jestiva biljka. Tikvice su zapravo voće, ali ih ljudi svrstavaju u povrće. Konzumiraju se više od 10 000 godina. Postoje dvije teorije o porijeklu tikvice. Prva je da sjeme potiče iz Amerike i da su je konkvistadori donijeli u Evropu, a druga teorija je da tikvice potiču iz Indije. Druga teorija je vjerovatnija, jer se tikvice pronalaze u zapisima iz Egipta i Rimljana. Možda najtačnija terija je da su neke tikvice porijeklom iz Amerike, a neke iz Indije, pošto ih ima više vrsta. Oblik joj se kreće od duguljaste, okrugle do oblika flaše. Boja može biti žuta, zelena i svjetlo zelena. Dijele se na zimske i ljetnje. Ljetnje imaju tanju i mekšu koru od zimskih.

LJEKOVITA SVOJSTVA TIKVICA

Tikvice sadrže veoma malo kalorija, ali puno vitamina i zato su veoma zdrave i ljekovite. Zbog malo kalorija a puno dijatetnih vlakana tikvice super služe osobama koje su na dijeti. U 100g tikvica (zajedno sa korom) ima 15-20 kalorija, a od toga je 3-4% ugljeni hidrati, 1-1,5% proteini i 0,2-0,5% masti. Od vitamina najviše sadrže C, B i K. Od mirala prisutni su kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink i fosfor. Dijetom sa tikvicama možete izgubiti 4-6 kg mesečno.

Evo primera kako treba da izgleda dnevni jelovnik dijete sa tikvicama:

Doručak: dinstane tikvice (250) g sa povrćem(150 g), šolja zelenog čaja.

Užina: 1 jabuka, čaša soka od narandže ili vode.

Ručak: zapečena tikvica (300 g), komad barenog mesa (200 g), 1 kivi ili nekoliko šljiva i šolja zelenog čaja.

Užina: zapečena tikvica (250 gr), salata sa kupusom i šargarepom (250 gr), čaša soka od jabuke.

Večera: 100 g suvih šljiva ili 2-3 sveže šljive, čaša soka od jabuka ili zelenog čaja.

Ostala ljekovita svojstva

povišen krivni pritisak – kalcijum i magnezijum snižavaju pritisak
dijabetes – smanjuju resorpciju glukoze i imaju veoma malo ugljenih hidrata
dijeta – sadrži puno vode i minerala, a malo masti i ugljenih hidrata, smanjuje apetit
nakupljanje viška tečnosti – tikvica je prirodni diuretik i oslobađa organizam od viška
koncetracija – pomaže u održavanju pažnje
probavne smetnje – poboljšava probavu i čisti crijeva i smanjuje mogućnost nastanka raka
holesterol – normalizuje holesterol i blagotvorno djeluje na krvni sistem pa štiti od ateroskleroze i srčanog udara
uvećana prostata – smanjuje simptome
suha i problematična koža – tikvice hidriraju i popravljaju nedostatke
imunitet – povećavaju količinu proteina pa i opštu otpornost organizma

Tikvice još i čuvaju zdravlje fetusa, pa se preporučuju trudenicama i povećavaju libido.
TIKVICE U KUHINJI

Tikvica je popularna širom svijeta. Sastojak je raznih jela. Stavljaju se u salate, čorbe, pohuju se, mješaju sa sirom i povrćem, mogu se praviti palačinke, hljeb, špagete itd.

SALATA OD TIKVICA

Pomješati sjeckani paradajz, 10 sjeckanih listova bosiljka, 3 seckana čena bijelog luka i 400 g isjeckane tikvice. U sve to dodati 2 kašike sirćeta i 2 kašike maslinovog ulja. Sve dobro izmješati i posoliti po ukusu.

 

TIKVICE KAO KOZMETIKA

Maska – Jednu kašiku soka od tikvice dodati u jedno žumance. Nanijeti na lice, čekati 20 minuta da odstoji pa vatom skinuti.

Za regeneraciju – Isjeći svježe tikvice na kolutove i prekriti njima lice i vrat. Poslije 20 minuta skinuti i umiti se mlijekom ili vodom.

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close