Turković sa šefom diplomatije Luksemburga: Kandidatski status za BiH donosi i bolji standard života

U situaciji kada prijeti opasnost od prelivanja krize iz Ukrajine na zapadni Balkan, napredak na evropskom putu može biti ključni faktor stabilnosti i sigurnosti ne samo Bosne i Hercegovine nego i čitavog zapadnog Balkana

Kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu donosi ne samo političku stabilnost nego i direktnu korist za građane, bolji standard života, investicije i više novih radnih mjesta, izjavila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, javlja Anadolu Agency (AA).

Turković se danas, u Sarajevu, sastala s ministrom vanjskih i evropskih poslova Luksemburga Ženom Aselbornom (Jean Asselborn), koji boravi u jednodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je sastanak Turković i Aselborna, a potom i delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Luksemburga. Turković je u obraćanju nakon sastanka podsjetila na prošlogodišnji susret tokom posjete Luksemburgu.

– Današnji susret još jednom potvrđuje dobre odnose i saradnju koja postoji između dviju zemalja. Susret dolazi tri dana nakon što je u Briselu prihvaćen politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu, a uoči predstojećih sastanaka unutar Evropske unije – kazala je Turković.

 

Značajan korak za građane BiH

Prema njenim riječima, razgovarano je o važnosti postizanja tog dogovora bh. lidera te mogućnosti, odnosno zamolbi da BiH dobije kandidatski status za EU.

– U situaciji kada prijeti opasnost od prelivanja krize iz Ukrajine na zapadni Balkan, napredak na evropskom putu može biti ključni faktor stabilnosti i sigurnosti ne samo Bosne i Hercegovine nego i čitavog zapadnog Balkana – istakla je Turković.

Smatra da je sporazum značajan korak za građane BiH, posebno nakon što su uspješno odbranjeni ključni demokratski, ustavni i zakonski principi Bosne i Hercegovine koji su bili na udaru posljednjih mjeseci. Kazala je kako je umjesto napretka i ispunjavanja uvjeta na putu ka EU postojala kriza i blokade bez presedana.

 

  • Žen Aselborn i Bisera Turković

    Žen Aselborn i Bisera Turković

    FOTO: ANADOLIJA


– Sporazum iz Brisela može biti prelomna tačka i nadam se veliko ohrabrenje za naše državljane. Kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu donosi ne samo političku stabilnost nego i direktnu korist za građane, bolji standard života, investicije i više novih radnih mjesta – rekla je Turković.

Dodala je kako je to najbolja poruka mladima da ostanu u BiH i tu grade svoju budućnost. Turković vjeruje i da će države članice EU-a iskoristiti momentum i prepoznati spremnost koja je iskazana u Briselu. Istakla je kako posebno cijene angažman predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela (Charles Michel) i visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Žozepa Borelja (Josep Borrell), te brojnih kolega ministara koji su pomogli da BiH ostane visoko na agendi EU.

– Uprkos negativnom utjecaju, teškim političkim okolnostima, predstavnici svih naroda i građana u BiH, su podržali nastavak usklađivanja BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU – kazala je Turković.

Zajednički stav sa EU

Naglasila je kako je to izuzetno važno u svijetu koji se suočava s velikim izazovima.

– BiH je na strani da se ima zajednički stav sa EU u pogledu Ukrajine. Ekonomske i energetske izazove Evropa će rješavati zajedničkim snagama i tu će BiH naći svoje mjesto. Naravno, razmotrili smo i razmotrit ćemo u daljem druženju i bilateralne odnose dviju država koji su za sada, zaista dobri – rekla je Turković.

Podsjetila je kako BiH ima trgovinski suficit s Luksemburgom, a da je Luksemburg je na 12. mjestu najvećih investitora u BiH.

– Imamo isto tako blagi rast ekonomske aktivnosti i to je dobra stvar. Potrebno je intenzivirati saradnju i raditi na povezivanju poslovnih zajednica u sektorima energetike, turizma, telekomunikacija, infrastrukture i drvne te metalne industrije – poručila je Turković.

Navela je i kako je prošle godine zabilježen porast turista iz Luksemburga u odnosu na 2020. godinu te izrazila nadu da će taj trend biti nastavljen.

– Imali smo vrlo dobar i otvoren susret kojim se potvrđuje kontinuitet bliske saradnje i prijateljstva. Uvjerena sam da su uz evropski put to najčvršći temelji za prosperitetnu budućnost – zaključila je Turković.

Izvor:avaz.ba