Turska odbila saradnju sa Izraelom u domenu energetike

Turska neće sarađivati sa Izraelom u energetskim projektima  dok ova zemlja napada na Gazzu, izjavio je turski ministar energetike i prirodnih resursa, Taner Yildiz.
 
Na press konferenciji održanoj u ponedjeljak u Ankari, ministar Yildiz je kazao da bilo kakav prijedlog o izgradnji plinovoda između Izraela i Evrope, preko Turske, neće proći iz političkih razloga.
 
"Politička izvodivost energetskog projekta je podjednako važna kao i ekonomska; krv nevine djece bi tekla gasovodom između Turske i Izraela, ukoliko bismo ga izgradili," rekao je turski ministar.
 
Yildiz je potom dodao: "Trenutno u Gazzi vlada nepravda, no ukoliko napadi prestanu, Turska bi eventualno mogla otvoriti diskusiju o energiji."
 
Diplomatski odnosi Turske sa Izraelom su od 2010. godine degradurani, a povod je bio izraelski napad na tursku humanitarnu flotillu na putu za Gazzu, u kome su poginula desetorica aktivista.
 
Na istom sastanku, malteški ministar energetike Konrad Mizzi je izjavio da međunarodna zajednica i Malta saosjećaju  sa Gazzom. Mizzi je kazao da su evropski ministri proteklog mjeseca razmatrali energetsku oskudicu u Palestini.
 
(AA)
 
 

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.