Turski novinar: Sada je jasno da je Holandija namjerno organizirala Srebrenicu s jednim ciljem

Dopisnik državne televizije Turske (TRT) iz New Yorka Kahraman Haliscelik, optužio je Holandiju da je namjerno organizirala genocid u Srebrenici. On je napisao na svom Twitter profilu kako se dosad (do eskaliranja tenzija između Holandije i Turske), mislilo da Srebrnica nije namjerno organizirana.

– Svi smo sve ovo vrijeme mislili da Srebrnica nije namjerno organizirana. Sada je jasno da su Holanđani htjeli da očiste Evropu od muslimana – napisao je Haliscelik.

turska-1

U međuvremenu, diplomatski sukob dvije zemlje se ne stišava.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je danas da će Holandija “platiti cijenu” nakon što je protejrala tursku ministricu za porodicu Fatmu Betul Sayan Kayu iz svoje zemlje.

Erdogan je rekao da je s razlogom optužio holandsku vladu za nacizam i faišizam, rekavši da bi samo takvi režimi zabranili ministrima inostranih poslova da putuju izvan granica svojih zemalja.

I Turski premijer Binali Yildirim poručio je kako će se primjeniti “snažne protivmjere” i odgovoriti na “najsnažniji mogući način” nakon što je turska ministrica izbačena iz Holandije.

Holandija je prvo odbila da izda dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je želio da prisustvuje skupu, a potom je onemogućila turskoj ministrici ulazak u konzulat te zemlje u Roterdamu te je nakon toga “ispratila” do granice.

AVaz.