VOĆE SPOMENUTO U KUR’ANU: ŠIPAK – HRANJIVA VRIJEDNOST I LJEKOVITA SVOJSTVA

U Kur’anu se spominje raznovrsno voće, a mnoga su djela napisana upravo na tu temu, čiji su autori željeli skrenuti pažnju na značaj voća koje Allah, dž.š., spominje u svojoj Knjizi. Jedna vrsta voća koja se spominje je nar ili šipak.

“i vrtovi lozom zasađeni, naročito masline i šipci, slični i različiti.” (Kur’an, sura En’am, 99.)

“On je taj koji stvara vinograde, poduprte i nepoduprte, i palme i usjeve različita okusa, i masline i šipke, slične i različite – jedite plodove njihove kad plod dadu, i podajte na dan žetve i berbe ono na šta drugi pravo imaju, i ne rasipajte, jer On ne voli rasipnike.” (Kur’an, sura En’am, 141.)

“U njima će biti voća i palmi i šipaka.” (Kur’an, Er-Rahman, 68.)

Nar/šipak se spominje u kontekstu džennetskog voća. Od Ibn Abasa, r.a., se prenosi da je rekao: “Nema ni jednog nara na Zemlji a da nije zasađen sjemenjem iz Dženneta.” (Vidi: Dr. Abdulbasit Muhammed el Sajjed, Poslanikova, s.a.v.s., ishrana, Libris, Sarajevo, 2013.)

Harb prenosi od Alije, r.a., da je rekao: “Jedite nar zajedno sa opnom oko zrnja, jer to jača želudac.”

Hranjiva vrijednost

Nar je bogat šećerima, željezom koje je neophodno za formiranje crvenih krvnih zrnca i zbog toga je ovaj sok dobar za anemiju.

Ljekovita svojstva

Nar sadrži puno taninske kiseline koja je adstrigent, koristi se u sljedećim slučajevima:

– kora se koristi za liječenje dijareje i hemroida,
– sok od nara koristi se kao kapi za nos kada je začepljen, u slučajevima prehlade i gripe,
– čaj od narovog cvijeta koristan je za liječenje desni.
– učinkovit je za liječenje glisti

A ibn Kajjim u svojoj knjizi “Poslanikova medicina” navodi da su sjemenke nara kada se pomješaju sa medom, lijek za panaricijum (prišt) i tumore.

 Preuzeto : Fahrudin Vojić

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close