Vrijeme je šljiva: Napravite ukusne knedle

Ovo je vrijeme kada na pijaci možete pronaći bogatu ponudu šljiva. Ako niste ljubitelj svježe šljive postoji veliki broj recepata za različite kolače i džemove, a jedan od njih vam danas donosimo.

Ovo je jednostavan recept za knedle koje se pripremaju sa grizom.

Za ove slasne i brze knedle potrebno je:

0,5 l mlijeka
250 g griza
125 g prezle (ili krusnih mrvica)
1 jaje
1 prašak za pecivo
malo vanila šećera
cimet po volji
20-25 kom šljiva
oko 250 g brašna

Priprema:

Skuhajte pola litra mlijeka s grizom. Kada dobijete gustu masu, sklonite je da se ohladi. Nakon što dobijete gustu masu, sklonite je da se ohladi.

Na malo ulja propržiti prezlu i skloniti da se ohladi. Kada se griz ohladio, dodati jaje, brašno i prašak za pecivo. Umjesiti tjesto i formirati valjak koji sječete na jednake komade. Od svakog komada formirati knedlu, a u sredinu staviti šljivu.

Knedle staviti u kipuću vodu malo posoljenu. Kuhati knedle. Gotove su kada isplivaju na površinu. Kuhati ih još 3-5 minuta.

Vaditi ih rupičastom kašikom i stavljati na prezle. Stavljati na tanjir, posuti vanilin sećerom i cimetom.

Viđeno: 24

123

Komentari

komentara

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close