VRIJEME JE ZA SATRICU: JEDITE MLADI LUK ZA ZDRAVLJE KOSTIJU, OČIJU I SRCA

Nakon raznih kiselih salata, turšija i kupusa, kraj zime i proljeće je pravo vrijeme za satricu i osvježenje uz mladi luk.

Ovo povrće prava je vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaše zdravlje.

Mladi luk možete jesti svjež ili kao dodatak jelima. Bilo kako, obogatit će vaše tijelo vitaminima, mineralima i fitohemikalijama, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica.

Istraživanja kažu da samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 miligrama vitamina C. Ova oba vitamina su od ključnog značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se vjerovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.

Mladi luk odličan je i za zdravlje očiju. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala.

Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Vitamin C, također može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Da bi se u potpunosti doživio slatkast ili srednje jak ukus mladog luka, glavice treba da su čvrste i bijele, a vrhovi svježi i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke zbog toga što brzo gubi nutritivne vrijednosti.

Izvor:hayat.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close