ZABRANJENE RADNJE ZA VRIJEME MENSTRUACIJE

Za vrijeme menstrualnog ciklusa zeni je zabranjeno da klanja ili da naglas uci Kur’an dodirujuci mushaf, takodje, zeni u takvom stanju zabranjeno je da posti i, ne samo da joj namaz ili post ne bi bio primljen, vec bi bila grijesna ako bi to cinila.Ima zena starijih generacija kojima je tesko prihvatiti cinjenicu da one ne smiju postiti i klanjati tokom tog vremena, pa one to cine i pored te zabrane, smatrajuci da izvrsavaju dobrovoljni cin ibadeta. Isto tako neke zene po saznavanju da im je poceo menstrualni ciklus ne zele da prekinu svoj post toga dana,a pravilo je da se zeni ne priznaje post ako menstruacija krene cak i trenutak prije nastupanja aksama, znaci taj dan mora da naposti.Ipak pored zabrane na glas ucenja – dodirivanja mushafa, klanjanja namaza ili posta, postoje drugi ibadeti koje zena i tokom menstruacije moze da izvrsava, cak sto vise treba, jer i ako je ona u menstruaciji, to ne mjenja cinjenicu da je jos uvijek ramazan i da ga treba maksimalno iskoristiti.Cesto se susrecem sa zenama koje su pogresno informisane i smatraju da one tokom menstruacije ne smiju citati nikakve knjige islamskog sadrzaja, bilo sta sto sadrzi ajete, arapsko pismo, hadise ili bilo kakav drugi islaski sadrzaj , uvjerene su da takve knjige ne smiju dodirivati. Ovo misljenje je pogresno i bez ikakve osnove. Jedina zabrana postoji kod direktnog dodirivanja mushafa- tj. arapskog pisma, dok citanje prevoda Kur’ana, prema misljenju vecine ucenjaka, nije zabranjeno. Zena moze da uci Kur’an i na arapskom jeziku, pod uslovom da ne dodiruje listove rukama i da ne uci na glas, vec da to cini u sebi. Neke od navedenih opcija su da zeni neko drugi prevrce listove dok ona uci, ili da to cini sa cistim platnom ili necim drugim, kako ona nebi dodirivala rukama dok je u takvom stanju.

U danasnjem vremenu imamo, elhamdulillah, toliko opcija da cak ne moramo ni gore pomenute opcije koristiti, vec se Kur’an moze uciti ili citati putem gledanja u monitor na kompjuteru ili telefonu .Ako nista od navedenog, mozemo barem slusati ucenje Kur’ana jer i to je vrsta ibadeta.Zena tokom menstrualnog ciklusa moze bez ikakvih prepreka i smetnji ciniti zikr Allahu s.w.t . Vrste zikrova mozemo naci u brojnim knjigama dova, ili ako nam nisu dostupne moze se potraziti na pouzdanim internet stranicama i printati nesto od tih zikrova koji bi se mogli redovno izgovarati tokom dana.Upucivanje dova Allahu s.w.t – ni ovaj vid ibadeta nije zeni zabranjen dok je u hajzu.Bez ikakve smetnje zena moze da upucuje dove Allahu s.w.t – i ako ne znamo dova napamet mozemo takodje da ih potrazimo u knjigama ili na internetu kako bi barem tokom ramazana povecali broj svojih dova, posebno dova koje su vjerodostojno prenesene od Poslanika a.s. i njegovih ashaba r.a.Citanje knjiga – povecavanje islamskog znanja. I ovo je, pored toga sto je duznost svakog muslimana, vrsta ibadeta. Izucavanje propisa vjere je nasa licna duznost i neznanje o odredjenim propisima nas nece opravdati pred Allahom jer smo bili u mogucnosti da saznamo, imamo pristupacne knjige, predavanja, internet- tako da ne znanje danas nije opravdano nicim osim nemarom i lijenosti.Tako svaka zena moze i treba ovo vrijeme da iskoristi u citanju kako bi saznala sve ono sto bi trebala da zna. Duzne smo da ucimo ono od cega cemo imati koristi, ne trebamo trositi vrijeme u sakupljanju znanja od kojeg nemamo koristi. Mi nismo duzne znati sve propise dzihada u detalje, ili detaljne propise koji su specificni samo za muskarce. Ali smo duzne da naucimo propise vezane za hajz, ili krvarenje posle trudnoce, propise dojenja, osnovna pravila namaza, njegove sartove i farzove, sta nam kvari namaz a sta ne , sta je sunet a sta novotarija. Isto tako mozemo citati knjige o primjerima muslimanki prvih generacija i izvlaciti pouke iz njihovih zivota.

Oblasti o kojima mozemo i trebamo da citamo su mnoge i previse bi oduzimalo prostora i mjesta da ih pokusam ovdje sve nabrojati. Dovoljno je to sto je prva objava Poslaniku a.s. bila “ iqre “ – citaj, uci. Pa ako je ovo prvo objavljeno nama od Allaha s.w.t, sta je nasa isprika za nase ne znanje cak i o najosnovnijim stvarima vezanim za nasu vjeru ?Dalje – zena moze slusati predavanja cak i dok obavlja svoje kucne poslove tako da i u tom vremenu moze biti u ibadetu. Dok spremamo iftar ili peremo sudje- nije tesko ukljuciti neko predavanje koje ce nam povecati nas iman, uliti strah od Allahove kazne i povecati nadu u Njegov oprost. Internet stranice su, elhamdulillah, bogate sa raznim predavanjima na svim jezicima od mnogih predavaca, sve nam je na izboru samo pritisnemo na par dugmadi i sve je tu. Subhanallah, koje olaksice imamo, ne moramo izlaziti iz kuce da bi stekli znanje, ne moramo trcati da stignemo u odredjeno vrijeme, ne moramo cekati na red da postavimo pitanje- sve nam je servirano- i pored svega toga mi smo u velikom dzahilijetu- ne znanju u odnosu prema nasoj vjeri. Moram samo da skrenem paznju na jednu vaznju cinjenicu a to je da treba obratiti paznju odakle uzimamo informacije na internetu i kakva predavanja slusamo- ako nismo sigurni u neku stranicu ili ne poznajemo nekog predavaca- trebamo se raspitati kod pouzdanih osoba iI tako biti sigurni da uzimamo informacije sa pouzdanih mjesta a ne sa sumnjivih ili onih koji propagiraju razne sekte i novotarije.Jedan od ibadeta koji zanemarujemo jeste poklanjanje posebne paznje nasoj djeci tokom mjeseca ramazana. Da i njih navikavamo na post, da ih podsticemo da izdrze koliko mogu, da ih bodrimo i nagradjujemo za njihov trud. Znajte da su muslimani i muslimanke iz prvih generacija podsticali svoju djecu na post, pa kad bi djeca osjetila glad i pocela da placu zbog toga , oni bi im davali igracku kako bi im skrenuli paznju i kako bi djeca zaboravila na glad. Trebamo djeci da pricamo o vrijednostima mjeseca ramazana, da ih budimo na sehur i sabah namaz. Ako ne znaju klanjati , ovo bi bila jedinstvena prilika da ih poducimo tome, jer zapamtimo da su djeca nas emanet, nasa obaveza, bicemo pitane za njih. Pogresno je misljenje da se djeca ne trebaju uciti postu dok “ ne porastu “ , kad je to kad porastu ? Kod nekog je to 13 kod drugog 15 a neko smatra da se djete upunoljecuje sa 18 godina. Ovo nije ispravno. Djeca postaju punoljetna kad udju u pubertet. Djevojcica onog momenta kad joj pocne mjesecno krvarenje- pa ako se to dogodi u devetoj godini starosti – ona je punoljetna sa devet godina. Namazu treba djecu poducavati od njihove sedme godine ovo je po hadisu Poslanika a.s., znaci od sedme godine smo duzne da ih pocnemo navikavati namazu, ali sigurno je lakse ako ih i ranije pocnemo tome navikavati. Naravno tesko je djecu poducavati necemu sto ni same ne cinimo, ako majka ne klanja, kako djete da se navikava ?

Svaka majka treba da zove djecu na namaz, naravno i ocevi ako su prisutni u kuci, ali vecinom su majke sa djecom pa kad ona klanja treba i djecu da okuplja oko sebe kako bi i oni sticali tu naviku. Poducavati djecu kracim surama i dovama i navikavati ih da ih redovno izgovaraju . Ako trazimo optimalnu vrstu ibadeta dok smo u menstruaciji , onda ne vidim veceg hajra od povecavanja znanja o Allahovoj vjeri i prenosenje tog znanja na svoju djecu. Pa tako sestro, ako vec ne mozes klanjati i postiti, okupi svoju djecu oko sebe i prenesi na njih nesto od svog znanja, jer djeca upijaju i pamte. Ako nemas puno znanja ili nisi sigurna u sebe, onda im citaj iz knjiga, prepricavaj iz predavanja koje si slusala i sl.Objasni djeci da i oni trebaju tokom ramazana svoje vrijeme provoditi drugacije nego inace, pa na primjer, ako im je navika posle skole da sjede pored televizije i gledaju razne programe i crtane filmove ili da igraju video igrice, objasni im da barem tokom ovog mjeseca trebaju da se potrude i to ostave u ime Allaha i poduci ih da ce zato insha Allah kod Allaha imati veliku nagradu. Pa umjesto uobicajenih programa, nadji im nesto sa islamskim sadrzajem, subhanallah, internet je preplavljen raznim islamskim programima, emisijama i predavanjima koje cak i djeca mogu slusati. Naravno da nece odmah sve razumjeti ili nece biti “ ocarani “ tvojim predlogom, ali ti trebas biti ustrajna, na tebi je da ih navikavas na to, da im objasnjavas svrhu toga i nagradu koju ce insha Allah dobiti od Allaha. O tome koliko vremena i paznje treba posvetiti djeci i njihovom odgoju napisane su knjige, tako da bi otisla isuvise daleko ako bi navodila dokaze i primjere odgoja djece u islamu.Jos jednu stvar bih htjela istaknuti , a to je pojava tuge i nezadovoljstva kod zena koje mjesecni ciklus zadesi tokom mjeseca ramazana li posebno tokom zadnjih deset dana.Moramo da shvatimo da je to sasvim prirodna pojava koju je Allah s.w.t za nas odredio i mi ne mozemo to da kontrolisemo. Posebnu paznju pridajemo o poslednjim nocima u ramazana, tacnije zadnjih 10 noci sa velikom naznakom na 27. noc za koju mnogi smatraju da je noc Qadra. Pa kao sto sam vec objasnila, ako se zena zadesi u menstrualnom ciklusu tokom ovih noci, ne treba zapostavljati zikr i upucivanje dova Allahu s.w.tPostoji jos jedan nacin kako da zena u ramazanu vrijeme tokom menstruacije utrosi u hajr. U ovim danima bi mogla da posveti malo vise vremena kuhanju i pripremanju iftara za druge postace. Ove dane mogla bi iskoristiti da pozove porodicu, prijatelje i komsije na iftar. Pored toga sto ima malo vise vremena jer ne mora paziti na namaska vremena, ona ima i tu olaksicu sto ne posti pa moze ako je potrebno da isproba hranu koju priprema, sto ako posti nije u mogucnosti. Onaj koji nahrani postaca ima nagradu kao i postac a da se postacu nista od nagrade ne umanjuje.

Tokom ovih dana zena moze uraditi toliko drugih dobrih djela , navest cu samo par :Obici bolesnika, ocistiti dzamiju- s tim sto ne moze da se zadrzava u prostoriji gdje se klanja, ona moze da bude u hodniku, kupatilima-abdesthanama, dvoristu i slicno tome.Ako neka od komsinica ili prijateljica priprema veci iftar- moze se ponuditi da joj pomogne – svaka od nas zna sta znaci pripremati iftar za nekoliko porodica, pa priskocimo u pomoc ako smo to u mogucnosti.Vidite, puno je nacina kako mozemo iskoristiti svoje vrijeme i nema potrebe da se zalostimo zbog pojave mjesecnog ciklusa, jer ako samo malo bolje razmislimo i pogledamo oko sebe, sigurna sam da cemo naci puno nacina kako da steknemo Allahovu milost i zasluzimo Njegov oprost , pa cak i u onim danima kad nismo u stanju obavljati namaz ili post.Ovo su samo neke od stvari koje su vezane za zenu i mjesec ramazan. Ono sto sam pogrijesila to je od mene i mog sejtana, molim Allaha s.w.t da mi oprosti greske iz mog neznanja, a ono sto sam ispravno rekla molim Allaha s.w.t da od toga bude koristi prvo meni pa onda onima koji ovo citaju,da nam Allah s.w.t upise u dobra djela i primi od nas.Molim Allaha s.w.t da primi nas post, nase ibadete i da nam oposti nase grijehe , da poveca nas iman, popravi nase stanje, ujedini nas, da nam poveca korisno znanje i da nas ucvrsti na pravom putu, amin.

Maida muslimanka.net

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close