Zašto islam zabranjuje ženi imati više od jednog muža? (Zakir Naik)

Mnogo je ljudi, uključujući i neke muslimane, koji dovode u pitanje logiku dozvoljavanja muškarcu ženidbe sa dvije, tri ili četiri žene, a zabranjivanja istog „prava” ženama. Najprije razjasnimo nešto: Islam teži pravednom društvu, u kome su prava jednaka. Allah je muškarca i ženu stvorio jednakima, ali sa različitim sposobnostima i odgovornostima. Muškarac i žena se razlikuju i fizički i psihički. Njihove odgovornosti i obaveze su, također, dru­gačije. Pred islamskim zakonom, čovjek i žena su jednaki – ali nisu identični. U suri En-Nisa od 22. do 24. ajeta daje se spisak žena koje muškarac ne smije oženiti, a u 24. ajetu stoji još: I udate žene.

Dopustite mi da nabrojim razloge zabrane poliandrije u islamu:
1. Ako čovjek ima više od jedne supruge, oba rodite­lja novorođene djece su dobro poznata. I otac i majka se lahko mogu identificirati. U zajednici žene sa više muževa, samo bi se mogla identificirati majka, a ne i otac. U islamu je jako bitno znati oba djetetova roditelja. Psiholozi nam kažu da djeca koja ne znaju ko su im roditelji, naročitoako ne znaju ko im je otac, prolaze kroz mnoge traume i mentalne potrese. Njihovo djetinjstvo je vrlo često nesre­tno. Zato djeca prostitutki nemaju normalan život. Kada bi došlo vrijeme upisa djeteta u školu, kad upitaju majku za ime oca tog djeteta, majka bi morala dati dva ili više imena. Ja sam svjestan da su posljednja naučna dostignuća omogućila lahku identifikaciju oba roditelja, pomoću genetskih testova. Zato će neki reći daje ova tačka važila u prošlosti.

2. Po prirodi i urođenom nagonu, čovjek je sposobniji za poligamiju, nego što je žena sposobna za poliandriju.

3. Sa biološke strane gledano, lakše je čovjeku obav­ljati svoje dužnosti supružnika, čak i ako ima više žena. Žena, međutim, ako ima nekoliko muževa neće biti u sta­nju obavljati svoje dužnosti kao supruga. Zena prolazi kroz nekoliko psiholoških faza tokom menstrualnog ciklusa.

4. Žena koja ima više muževa ima više seksualnih par­tnera istovremeno i time je podložnija veneričnim i seksu­alno prenosivim bolestima, koje se, opet, mogu prenijeti na njene muževe, čak i ako niko od njih nema nijednu van- bračnu vezu. Ništa od ovoga se ne događa kada čovjek ima više žena i nijedan bračni partner ne upražnjava vanbračne odnose.
Navedeni razlozi se vrlo lahko uočavaju i u skladu su sa logikom. Najvjerovatnije postoji još razloga zbog kojih je Uzvišeni Allah, Koji zna sve, zabranio ženi da ima više muževa.

pokajanje.com