Zdrav obrok, a želucu težak

Kriška hljeba od cjelovitih žitarica i čaša soka od svježe iscijeđene naranče vrlo su zdrav obrok, no ta kombinacija izaziva nadutost u trbuhu, podsjećaju njemački stručnjaci.

Nadutost – znak zdravog jelovnika

Zato bi osobe s osjetljivim probavnim traktom trebale izbjegavati konzumiranje proizvoda od cjelovitog zrnja i hrane koja sadrži šećere, uključujući voće koje sadrži fruktozu te s cjelovitim žitaricama ne kombinirati sokove.

Pojedinci koje vode računa o svojem zdravlju u prehranu najčešće unose puno namirnica bogatih vlaknima koje stimuliraju probavni sistem, održavajući normalan indeks tjelesne mase. No, često dovode do osjećaja nadutosti i boli u probavnom sistemu te i vrlo neprijatne pojave flatulencije (vjetrova)..

Nadutost je, kažu znanstvenici nepoželjena nuspojava, ali je znak da se osoba zdravo hrani. Osobe koje su se prebacile na cjelovite verzije proizvoda, poput kruha, žitarica, tjestenine i riže primijetile su da toj hrani treba više vremena da prođe kroz crijeva.

Dijetalna vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama ne mogu se razgraditi te završavaju u debelom crijevu gdje fermentiraju pod utjecajem crijevne mikroflore (crijevnih bakterija). Tada se stvara plin, a to je objašnjenje zašto su sudionici napuhnuti i imaju više plinova.

Pet-šest umjesto tri obroka

Zato stručnjaci preporučuju da se namirnice od cjelovitog zrnja u prehranu uvode postepeno te da se nikad ne kombiniraju s hranom koja sadrži šećere. U borbi protiv nadutosti savjetuju i da se umjesto tri velika obroka dnevno češće konzumiraju manji obroci koji će pružiti osjećaj sitosti bez napuhnutosti.

Preporučljivo je držati šećer u krvi pod kontrolom te voditi računa da se osoba ne izgladnjuje. Bilo bi najbolje dnevno pojesti pet do šest manjih obroka, pazeći pritom da količina i broj kalorija budu proporcionalni potrebama.

Oni smanjuju nadutost

Nekoliko istraživanja pokazalo je da čaj od nane, đumbir, ananas, peršin i jogurti sadrže probiotike, odnosno dobre bakterije koje mogu smanjiti nadutost.

avaz.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close