Znate li šta označava prezime koje se završava na “ić”?

U slovenskim narodima korišteno je mnogo sufiksa prilikom nastajanja prezimena. Najčešći nastavak -ić znači malo i mlado, a nastavak -ović upućuje da je “potomak od…”.

Otkrili su nam ovo Žana Gauk i Lola magazin, uz još neke vrlo zanimljive činjenice koje većina nas dosad sigurno nije znala.

Uživajte:

• Žene u diplomatiji postižu izvanredne rezultate. A znate li da je prva žena ambasador bila Ruskinja Aleksandra Kolontaj? Za sovjetskog ambasadora u Norveškoj izabrana je 1923. godine.

• Prva kontaktna sočiva napravio je Leonardo da Vinči. Trebalo je da budu izrađena od tankog stakla ispunjenog vodom.

• Za koliko pređete kilometar puta? Znate li koliko je potrebno pužu? Da bi prevalio toliki put, trebalo bi da se kreće dan i noć, i to 14 dana.

• Mirisne biljke imaju ogroman utjecaj na čovjekovu psihu. To je pokazalo istraživanje encefalograma osoba podvrgnutih ispitivanju. Miris ruže nadražuje nervni sistem i izaziva nervozu. Mirisi limuna i mente podstiču na rad i doprinose boljem pamćenju, dok lavanda opušta.

• Čovječiji nokat u toku dana poraste u prosjeku 0,1 milimetar. Da bi izrastao potpuno novi potrebna su, otprilike, tri mjeseca.

• Kompozitor Ludwig van Bethoveen umro je zbog oboljenja jetre. To su utvrdili naučnici ispitivanjem DNK jedne vlasi njegove kose.

• Znate li da je prva šivaća mašina osmišljena 1790. godine? Izum je Britanca Thomasa Sainta i u to vrijeme služila je za šivanje kože.

• Bacate smeće gdje god stignete? E, pa onda biste trebali znati da je potrebno čak 50.000 godina da bi se razložila i raspala plastična posuda. Razmislite prije nego bacite!

Radiosarajevo.ba

Ova stranica koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda portala kliknite na “Slažem se”. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close